De Dam en omgeving

De Dam en omgeving e1457987425139

Paleis op de Dam, Nieuwe kerk, Madame Tussauds

Hèt middelpunt van Amsterdam is natuurlijk de Dam zelf. Op het grote plein, waar zoveel officiële bijeenkomsten hebben plaatsgevonden, vindt je op ‘normale dag’ vaak straatartiesten en soms wat kermisattracties (in de vakanties). Maar vergeet niet om je heen te kijken, naar de mooie gebouwen aan de Dam.

Paleis op de Dam

Het Koninklijk Paleis op de Dam is nog steeds het officiële ontvangstpaleis voor de Koning, maar wordt ook vaak opengesteld voor publiek. Bekijk de dagen waarop je een bezoek kunt plannen op de website van het Koninklijk Paleis op de Dam.

Nieuwe Kerk

Rechts van het paleis (voor de kijkers) staat de Nieuwe Kerk. Hier traden Willem-Alexander & Maxima in het huwelijk in 2002 en vond ook de inhuldiging van Willem-Alexander als koning plaats in 2013. De Nieuwe Kerk wordt veel gebruikt voor tentoonstellingen.

Aan de andere kant van de Dam, naast warenhuis de Bijenkorf, torent het 22 meter hoge Nationaal Monument boven de gebouwen uit. Dit is het belangrijkste monument in ons land voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Madame Tussauds

Ook niet te missen is het beroemde wassenbeelden museum Madame Tussauds, op de hoek bij het Rokin.